lørdag 19. september 2009

Er alle født frie og like?


Menneskerettighetserklæringen går ut på at alle er født frie, og skal behandles likt, uansett farge og kjønn. Alle er født med samme verdier og de samme rettighetene. Amnesty og FN er to organisasjoner som skal sørge for at det ikke blir brudd på menneskerettigheter. Menneskerettighetserklæringen vokste frem på 1700-tallet, under den franske. Men det var ikke før 10.desember 1948, menneskerettighetserklæringen ble vedtatt av generalforsamlingen i FN.
Menneskerettighetserklæringen består av to former; De politiske og sivile rettighetene, og de sosiale kulturelle og økonomiske rettighetene. Den først nevnte skal sørge for alle skal bli behandlet likt, uansett religion, språk, farge, kjønn og lignende, av domstolen. Den siste skal sørge for at alle har rett til utdanning, arbeid og at levemåten er brukbar.

Om alle er født frie og har like verdier og muligheter, vil jeg si nei. Det er store forskjeller på kvinner og menn i noen land. kvinner har mindre de skulle sagt, og har ikke alle de samme rettighetene som menn, og er beregnet til å holde seg til husarbeidet. Mennene bestemmer hver de skal gifte seg med, og gjør som de vil. At mennene har større rettigheter enn kvinner var mer utbredt over hele verden før, også i Norge. Så vi kan se at flere mennesker blir behandlet likt. Rasediskriminering av farge og religion har det blitt litt mindre av den dag i dag. Selvfølgelig er det noen få personer som lager oppstyr og fortsatt lever etter de gamle forholdene. I statistikken stod det faktisk at det er tredoblet med svarte som er fattige i forholdt til hvite. Så rasediskrimineringen er fortsatt sterkt preget i flere land, men var mye mer utbredt før.


Om vi skal få til at menneskerettighetene skal gjelde alle og at alle har rett til utdanning og jobb, må landene og statene i de ulike statene og landene endre regler, normer og levemåten. Flere ord som blant annet neger og nigger blir ofte brukt som skjellsord, også i Norge. Alle landene må kunne samarbeide og oppfylle krav som stilles for å oppnå målet om lik rettighet for alle.

Kilder:
http://www.daria.no/skole/?tekst=3796
http://radardigital.cappelendamm.no/c479674/artikkel/vis.html?tid=492045
http://www.friheten.no/uriks/2005/07/01/mrett4.html
Bilder:
www.nordicgalvanizers.com/images/barn.jpg
beritmo.blogg.no

Ingen kommentarer: